Projektit

Tässä osiossa esitellään yhdistyksen merkittävimmät projektit vuosien varrelta aloittaen tuoreimmasta.

Biosuodattimen rakentaminen 2024

Biosuodattimen toteutus Ryönän pellolle on ollut merkittävä projekti vuonna 2024. Sitä varten yhdistys anoi ja sai ELY-keskukselta avustusta 50 % toteutuvista kustannuksista. Alkuperäinen kustannusarvio oli yli 17 tuhatta euroa. Projektin lopullinen kustannus selviää projektin päätyttyä.

Suodatin viimeisteltiin talkoissa 12.10.2024, jolloin suodattimeen asennetttin vesikasvien siemeniä sisältävä kookosmatto. Vesikasvit lisäävät suodattimen puhdistustehoa sen jälkeen, kun ne itävät ja alkavat kasvaa. Biosuodattimen puhdistustehoa analysoidaan vuoden 2025 keväällä tehtävillä vesianalyyseillä, mutta sen arvioidaan silmämääräisten tarkastelujen perusteella olevan jo tällä hetkellä melko hyvä.

Kuvaparissa vesi virtaa ojassa ennen ja jälkeen biosuodattimen.

Ojasuodattimien (Biohiilipatojen) rakentaminen 2023

Vuoden 2022 lopussa yhdistys suunnitteli toteuttavansa suojausrakenteita kolmeen Pieneen Pyhäveteen laskevaan ojaan VT5-tiealueelta järveen tulevan kuormituksen pienentämiseksi. Yhdistyksen avustushakemuksen yhteydessä Etelä-Savon ELY-keskus edellytti suojaustoimenpiteiden lopullisen suunnittelun teettämistä asiantuntijalla. Suunnitelman laati Watec Oy ja se sisälsi 11 kpl ojasuodattimia ja yhden suurempitöisen biosuodattimen. Suunnittelun kokonaiskustannukset olivat 3 432 €. Saimme ELY-keskukselta avustuksena 70% kustannuksista. Loput kustannuksista saatiin katettua talkootyöllä sekä yhdistyksen että Mäntyharjun osakaskunnan varoilla. Merkittävänä apuna tässä hankkeessa oli myös Metsä Groupin luonto-ohjelmasta yhdistyksen saama 3 150 € avustus.

Watec Oy:n laatiman suunnitelman mukaiset biohiilipatojen ja biosuodattimen paikat kartalla.

Suunnitelman mukaiset vesiensuojelurakenteet päätettiin toteuttaa kahdessa vaiheessa. Ojasuodattimet tehtiin vuoden 2023 aikana ja biosuodattimen teko päätettiin siirtää vuodelle 2024. Ojasuodattimet tehtiin talkoilla kesällä 2023. Talkoisiin osallistui myös Mäntyharjun osakaskunnan talkooporukka.

Ojasuodattimien kokonaiskustannus oli 4 431 €, josta 50 % kattoi yhdistyksen ELY-keskukselta saama avustus. Avustuksen edellyttämää omaa rahoitusosuutta katoimme talkootyöllä 1 695 euron arvosta. Loppuosa sovittiin jaettavaksi 50:50 Mäntyharjun osakaskunnan kesken.

Poitinjoen ruoppaus helmi-maaliskuussa 2019

Poitinjoen, eli Pienen Pyhäveden ja Pyhäveden yhdistävän salmen, ruoppaus toteutettiin helmi-maaliskuussa 2019. Se oli merkittävä parannus järven veden vaihtuvuuden sekä vesillä liikkumisen kannalta. Ruoppauksen suoritti Jouko Pylkkänen. Yhdistyksen jäsenet olivat talkoissa mukana mm. levittämässä ruoppausmassoja.

Kuvassa Jouko Pylkkänen ruoppaa Poitinjoen Pyhäveden puoleista osuutta maaliskuussa 2019.

Lokakuussa 2019 ruoppausurakkaa viimeisteltiin vielä suurella talkooporukalla. Ruopattua väylää mm.
syvennettiin imuruoppaajalla Pyhäveden puoleiselta osuudelta, koska kaivinkone ei ulottunut
ruoppaamaan riittävän pitkälle. Talkoista julkaistiin juttu myös Pitäjän Uutisissa.

Talkooporukkaa tekemässä Poitinjoen uomaa viimeistelevää imuruoppausta Pasi Waaramäen ruoppaajalla.

Ruoppauksen kustannukset olivat 12 340 €. Hankkeelle saatiin ulkopuolista rahoitusta sekä Veej’jakajalta että sivustolla mainituilta paikallisilta yrityksiltä. Saatu rahoitus oli ratkaisevan tärkeä, samoin yhdistyksen sisäinen talkoohenki. Avustuksilla pystyttiin kattamaan kustannuksista hiukan yli puolet. Talkootyön arvoksi muodostui 1 980 € ja sillä katettiin merkittävä osa omasta rahoitusosuudesta.

Syksyn 2019 talkoissa Poitinjoella oli paljon talkoolaisia hommissa ja makkarakin maistui.

Hallintopakkohakemus 2011 (valituskierroksineen).

Vuonna 2009 alkaneeseen VT5:n perusparannukseen liittyvä hallintopakkohakemus jätettiin vuonna 2011. Prosessin aikana on käyty läpi kaikki oikeusasteet, ja työmäärä asian hyväksi on ollut valtava. Aluehallintovirasto on toukokuussa 2020 päätöksessään vapauttanut Väyläviraston kaikista Pientä Pyhävettä koskevista velvoitteistaan. PPY on valittanut päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen kesäkuussa 2020.

Tähän mennessä saadut viranomaispäätökset löytyvät tämän sivuston Historia-osiosta.