Mökki työpaikkana vaiko työpaikka mökillä?

Korona on vaikuttanut meidän kaikkien elämään. Pääsääntäisesti jollakin negatiivisella tavalla. Ainoa positiivinen asia, jonka korona-aika on minulle tuonut, on joustavan työskentelyn hyödyntämisen ymmärtäminen. Ja etenkin olen ymmärtänyt, miten monessa paikassa pystyn tekemään omaa työtäni. Myös mökillä.

Työpäiväni ja viikkoni koostuvat koneella tehtävästä työstä, kokouksiin osallistumisista ja tiimin ohjauksesta. Kaikki nämä tehdään tänä päivänä virtuaalisin välinein. Siksi voin tehdä työtäni oikeastaan ihan missä tahansa. Toki ajoittain on kiva nähdä aitoja ihmisiäkin, mutta se ei ole enää jokapäiväistä.

Toimistosta on tullut siis minulle etätyöpaikka ja käyn siellä nykyään noin kerran viikossa, muun ajan työskentelen kotona taikka mökillä Mäntyharjulla, Pienen Pyhäveden rannalla. Uskon, että tämä malli on tullut jäädäkseen.

Ei sitku, vaan nytku

Rakensimme noin 30 vuotta sitten Sihvonniemen Jäkäläkallion tontille pienen rantasaunan. Saunassa ei ollut sähköjä ja tilaakin oli vähän, mutta silti nuorena pariskuntana nautimme suunnattomasti eri vuodenajoista ja siksi myös syksy- ja talviaikaan mökillä käymisestä, saunomisesta ja ulkoilusta. Toki mökillä on aina mökkitöitä, oli mökki pieni tai suurempi, mutta me olemme suhtautuneet niihin rennommin, ikään kuin harrastuksena.

Haaveilimme rantasaunan aikaan usein tulevaisuuden ajasta eli ”sitku asuntolainat on maksettu, rakennamme ison mökin ja hankimme tänne sähköt”. ”Sitku” aika tuli nopeammin kuin uskoimme ja asuntolainatkaan eivät olleet vielä maksettuja. Kun kuopuksemme ilmoitti tulostaan vuonna 2004, ymmärsimme, että kahden pienen lapsen kanssa mökkeily voisi olla miellyttävämpääkin, kun siihen olisi enemmän tilaa, sähköt, juoksevaa vettä, lämmitys ja muita perusmukavuuksia. Niin rakensimme tontillemme ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetun mökin ja emme ole katuneet päätöstä kertaakaan! Olimme tulleet aikaan Nytku.

Työpaikka mökillä

Olen kuullut usein sanottavan, ettei mökillä haluta tehdä töitä, koska se on vapaa-ajan ja rentoutumisen paikka. Eli ei haluta antaa mökille toimistoleimaa. Minä en koe niin. En koe mökkiämme toimistoksi. Kun suljen koneeni, koen kylläkin vahvemmin vapaa-ajan ja rentoutumisen kuin esimerkiksi kotona työskennellessä. Uskon, että ympärillä oleva upea luonto luo tämän tunteen. Voin nauttia työpäivän jälkeen hiljaisuudesta ympärillä ja raikkaasta ja puhtaasta ilmasta, metsästä ja järvestä.

Kesäaikaan aloitan työpäiväni mökillä aina pulahtamalla järveen ja usein myös päätän työpäivän uinnilla. Työpäivän aloitus uinnin jälkeen on täynnä energiaa! Tänä syksynä olen olen hakenut rohkeutta talviuinnin aloittamiseen, ehkä sen vielä teen, Kaalislahdella tietenkin!

Se mikä kotonakin työskennellessä on mukavaa, toimii myös mökillä eli työpäivän jälkeen ei tarvitse matkustaa työpöydän äärestä mihinkään. Ei seistä maski päällä bussissa, eikä jonottaa autolla Länsiväylällä ruuhkassa. Mökillä työpäivä voi päättyä järvessä uintiin tai metsässä samoiluun taikka kylillä jäätelökioskille.

Mäntyharju mökkikuntana

Mäntyharju on mökkipitäjä, asukasluku moninkertaistuu etenkin kesäaikaan. Palveluita ja tapahtumia on saatavilla runsaslukuisina myös meille mökkiläisille niin viikolla kuin viikonloppuisin. Viime talvena lähdin usein työpäivän jälkeen hiihtolenkille upeisiin maisemiin. Perheemme on innostunut tänä keväänä ja kesänä kokeilemaan Padelia Kisalan viereisellä kentällä ja useammat elokuvien ensi-illat on koettu Mäntyharjun Kinossa. Ja jos ei ruuanlaitto mökillä oikein motivoi, kyliltä löytyy useampi ruokapaikka. Myös hyvin varustellut ruokakaupat ja esim. rautakaupat mahdollistavat sen, että ostoksien tekemisessä ei tarvitse lähteä oma mökkikylää kauemmaksi. Tekemisestä ja palveluista ei siis ole puutetta.

Muuttunut aika ja joustavan työskentelyn mallit ovat herättäneet myös Mäntyharjun kunnan tarjoamaan etätyöhön soveltuvia etätyötiloja vuokralle. Näitä löytyy ainakin uusitusta Kisalasta ja kirjastolta.

Syksy on kääntymässä talveksi ja näinä päivinä mökille sataa talven ensimmäiset kunnon lumet. Tällä viikolla työskentelen Helsingissä toimistolla ja kotona. Ensi viikolla toimisto rakentuu taas mökille, ehkäpä silloin aloitan talviuinnin!