Ohjeita bloggaajille

Bloggauksen pikaohje

 1. Pyydä tunnukset yhteydenottolomakkeella
 2. Kirjaudu sisään osoitteesta https://pienipyhavesi.fi/login
 3. Kirjoita teksti tai muokkaa jo aloittamaasi kirjoitusta
 4. Ota kuva puhelimellasi ja lisää se artikkelikuvaksi
 5. Julkaise

Säännöt

Sana on vapaa, voit julkaista millaisia tarinoita haluat, kunhan ne jollain lailla liittyvät Pieneen Pyhäveteen tai sen ympäristöön. Jotta kaikilla olisi kivaa, muista kuitenkin:

 • Älä julkaise loukkaavaa materiaalia
 • Älä julkaise K-18 materiaalia
 • Julkaise vain kuvia, jotka eivät riko tekijänoikeuksia (kts. alla ”Kuvien lisääminen”)

Bloggaajaksi liittyminen

Bloggaajaksi voit liittyä helposti lähettämällä viestin ylläpidolle lomakkeella, joka löytyy yhteystietosivulta. Kun ylläpito on luonut tunnuksen, saat sähköpostiosoitteeseesi viestin ja linkin, jonka avulla voit asettaa salasanasi ja kirjautua sisään.

Sisäänkirjaus

Kirjaudu sisään osoitteessa https://pienipyhavesi.fi/login. Sisäänkirjaustunnuksena voit käyttää vaihtoehtoisesti saamaasi käyttäjätunnusta tai sähköpostiosoitettasi.

Käyttäjäprofiilin muokkaus

Kun kirjaudut ensimmäistä kertaa sisälle, muista asettaa profiilikuva ja kirjoita esittelyteksti itsestäsi. Tämä ei ole pakollista, mutta suotavaa:

 1. Klikkaa vasemman reunan valikosta Profiili
 2. Valitse kohdasta Näytä nimi julkisilla sivuilla… se nimi, jolla haluat esittäytyä sivuston vieraille – kokonimi tai lempinimi.
 3. Kirjoita kenttään Lisää hieman elämäkerrallista tietoa lyhyt kuvaus itsestäsi. Tämä näkyy omalla blogisivullasi.
 4. Kelaa sivu loppuun ja lisää profiilikuvasi kohdassa Avatar. Sivulta löytyy myös kohta Profiilikuva, mutta sen voit unohtaa.
 5. Lopuksi paina Päivitä käyttäjätiedot nappulaa

Tekstin luominen ja editointi

Aloita uuden tekstin luominen valitsemalla Artikkelit ja Lisää uusi.

Vie kursori kohtaan Lisää otsikko ja kirjoita sivullesi otsikko. Tämän jälkeen vie kursori kohtaan Aloita kirjoittaminen… ja kirjoita tekstisi ensimmäinen kappale.

Tekstin editointi on helppoa, kun pääset jyvälle, kuinka WordPress editori toimii. Tekstikappaleet, väliotsikot ja mahdolliset kuvat ovat ”lohkoja”, joita lisätään, muokataan, siirrellään ja poistetaan sivulta. Editoinnista löytyy paljon ohjeita Internetistä, vaikkapa tämä Youtube-video.

Voit välitallentaa tekstin milloin tahansa ja jatkaa sen kirjoittamista vaikkapa seuraavana päivänä. Välitallennus tehdään klikkaamalla Tallenna luonnos oikeasta yläreunasta.

Jos haluat vilkaista, miltä valmis teksti näyttää julkaisun jälkeen, klikkaa Esikatselu.

Kun tekstisi on valmis, lisää siihen vielä artikkelikuva (ei pakollista, mutta suotavaa).

Artikkelikuvan ja muiden kuvien lisääminen

Kuvat piristävät tekstejä, niitä kannattaa liittää tekstiin, jos mahdollista. Itse otetut kuvat ovat aina parasta materiaalia ja kiinnostavat lukijoita eniten.

Kirjoitusruudun oikeassa reunassa on Artikkelikuva toiminto. Voit vapaasti käyttää jo sivustoon ladattuja kuvia tai liittää oman kuvan. Artikkelikuva näytetään julkaisun jälkeen blogisivun linkeissä ja artikkelisivun alussa. Kannattaa valita kuvasuhteeltaan vaakakuva, muuten kuva vie suhteettoman paljon tilaa artikkelin alusta.

Tähän tekstiin liitetty artikkelikuva on ylhäällä näkyvä kuva kirjoituskoneesta ja muistilehtiöstä.

Tekstin sekaan voi myös lisätä kuvia lisäämällä kuvalohko. Lohkojen lisääminen tekstiin tapahtuu vasemman yläreunan + -ikonista.

Jos lisäät jonkun toisen omistaman kuvan, varmista, ettet riko tekijäoikeuksia. Verkko on kuitenkin tulvillaan lisenssivapaita kuvia, joita voit vapaasti käyttää. Tällaisia kuvia voit hakea vaikkapa Google kuvahaulla, kun valitset Tools -menusta ”Labeled for reuse with modification”. Laadukkaita, ilmaisia kuvituskuvia löytyy mm. palvelusta https://unsplash.com/ .

Tekstin muokkaaminen myöhemmin

Tekstin muokkaaminen onnistuu helposti. Mene Artikkelit -näkymään ja valitse muokattava teksti. Muokkauksen jälkeen paina Tallenna luonnos tai Päivitä.

Blogitekstien näkyvyys

Uusimmat blogit tulevat näkyviin julkaisun jälkeen Ranta-asukkaan ääni -osioon. Vanhempia blogitekstejä voi haeskella oikean valikkopalkin hakutoiminnoilla.

Jokaisella bloggaajalla on myös oma sivu, joka löytyy osoitteesta /author/käyttäjätunnus. Löydät oman sivun myös julkaistuasi ensimmäisen tekstisi klikkaamalla artikkelin alussa omaa nimeäsi/nimimerkkiäsi. Siis jos klikkaat vaikkapa tämän tekstin alussa olevaa nimimerkkiäni (”More”), pääset henkilökohtaiselle blogisivulleni.

Profiilissa oleva kuvaus lisätään automaattisesti omalle sivullesi.

Tekstejä kannattaa jakaa julkaisun jälkeen vaikkapa Facebookissa ja Twitterissä. Jakaminen onnistuu kätevästi blogikirjoituksen alussa olevilla painonapeilla. Vaihtoehtoisesti voit kopioida selaimen osoitekentässä olevan osoitteen ja jakaa sen somessa.