Merten suurista roskamääristä puhutaan nykyään paljon, erityisesti liittyen maailman muoviongelmaan. Muovi ei itsessään ole ongelma, vaan se, että se päätyy meidän ihmisten toiminnan seurauksena luontoon eikä materiaalin hyötykiertoon. Mikromuovit mm. fleece-vaatteiden pesemisestä ovat sitten vielä asia erikseen…
Yksi ympäristön kannalta ikävimmistä roskista on liiankin tuttu näky, nimittäin tupakantumppi! Maailman yleisin roska. Suomessa yli 3 miljardia tumppia päätyy vuosittain luontoon.
Tupakantumpissa filtterimateriaali on selluloosa-asetaattia ja poltetun savukkeen tumppi sisältää lisäksi filtterin suodattamia myrkkyjä, kuten lyijyä ja kadmiumia. Filtterin ympärillä oleva paperi häviää suhteellisen lyhyessä ajassa, mutta itse filtterimateriaalin hajoaminen kestää useita vuosia ja lopultakin hajoaa mikromuoveiksi aiheuttaen elinkaarensa aikana ikävää kuormitusta ympäristössään. Kaiken lisäksi sekä mikromuovit että myrkyt rikastuvat ravintoketjussa, kun niille altistuvat kalat päätyvät lautasellemme…
Toivottavasti en koskaan joudu näkemään yhtään tumppia Pienellä Pyhävedellä liikkuessani…
Kannattaa lukea mm. Yle.fi 8.6.2019: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/06/08/tupakantumppi-on-salakavala-tappaja-joka-ei-havia-meresta-koskaan